Egyhazkozseg Templom Galeria Bibliaora Kalendarium"Az istentiszteletnek nincs kizárólagos helye a Földön, mégis a térben és időben élő ember létrehoz liturgikus helyeket, amelyek nem egyszerűen gyülekezési pontok, hanem Isten jelenlétének hírdetői.

Ezek között is a legfontosabbak a templomok, amelyek valamilyen formában minden keresztény felekezet számára az utolsó vacsorára való emlékezés helyei."


Történelem Épület Felújítások, pályázatok


Műemlékek megközelítését biztosító gyalogút építése:


Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság kormánya által az Új Magyarország vidékfejlesztési pragram keretében
nyújtott támogatás összege: 6.077.545 forint.


Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap:
A vidéki területekbe beruházó Európa

http://www.umvp.eu


Tervdokumentáció: Műszaki leírás
Járdaépítési helyszínrajz (M=1:250)
Mintakeresztszelvény (M=1:50)
letöltés
letöltés
letöltés

Egyéb dokumentumok: MVH Támogatási kérelem - Építési B betétlap letöltésMegelőző állapot: A régi töredezett aszfalt zúzalék járdamaradványon keresztül - különösen sáros, havas időben - nehézkes a templom megközelítése.
Az építési munkát megelőzően az őszi templomkertben a vadon kinőtt fű és gaz némileg zőld színben tűnteti fel a területet, de a templom felújítása következtében hátrahagyott építési törmelék és rendezetlen terep miatt a kert fenntartása nehéz feladat.
képek

Földmunka: A beruházás támogatásáról kapott határozat kézhezvételét követően 2009. november 23-án a földmunkával megkezdődtek az építési munkálatok. A kertben lévő tárgyi emlékek (műemlék szobrok, helyi védettségű emlékmű, kőfaragványok) megóvására különös figyelmet fordítottunk, hiszen a járdaépítés elsődleges célja azok megközelíthetőségének biztosítása. A terepből kiálló közműaknák lesüllyesztésével azokat a tervezett terepszithez igazítjuk. képek

Járdaépítés, kandelláber  állítás: A templomhoz és környezetéhez kiválasztott homok színű antikolt térkő burkolat fektetésére a járdatükör tömörítését, a járdaszegély fektetését és a zúzottkő ágyazat elkészítését követően került sor december első napjaiban. A műemléki jelleghez illő közvilágítási kandelláberek tartóoszlopai is a helyükre kerültek a kábelfektetést követően. képek

Növényteleptés, tereprendezés A járda elkészültét követően beültetésre kerülnek a talajtakaró cserjék, szoliter bokrok, örökzöld növények és a 6 db.fa, amelyek a park arculatát különösen a tavaszi - nyári - őszi időszakban szépítik majd.
A növények beültetését követően szállítják a templomkertbe a fűmagvetéshez szükséges humuszt, amely a teljes füvesítendő területen elterítésre kerül.
Ezzel párhuzamosan a templom kastélypark felőli oldalán, ahol a meglévő fák lombkoronájának árnyékában eddig sem nőtt ki a fű, elegáns szürke bazaltzúzalék kiszórása történik.
képek

Utcabútorok telepítése 2009 karácsonya előtt a templomkert végleges kialakításához helyükre kerülnek a műemlékek szemlélését is biztosító padok, a tervezett kerékpártároló és a közvilágítási kandeláberek elektromos bekötése is megvalósul a falu közvilágítási hálózatába.
Az így elkészült templomkert remélhetőleg méltó környezetet biztosít az itt található évszázados emlékeinknek. A templomkert fenntartását, további szépítését katolikus közösséngünk nagy örömmel végzi majd az elkövetkezendő évek során.
képekNaviscoN Zrt. 2009